Britse boksers kunnen Rio-ervaring gebruiken in Tokyo, zegt coachingdirecteur

Robert McCracken en zijn boksers uit Groot-Brittannië verlaten Brazilië met gouden, zilveren en bronzen medailles, een paar spijt en zorgen over de integriteit van het toernooi, maar met de ambitie om het nog beter te doen op de Olympische Spelen 2020 in Tokio.

McCracken, die na een decennium in de baan bevestigde dat hij als coach-directeur van het team door wil gaan, zei in de nasleep van de teleurstelling van Joe Joyce in de superzwaargewicht-finale dat er reden was voor optimisme op de volgende Olympische Spelen.

“Ik heb altijd het gevoel gehad dat Brazilië de uitdaging zou worden,” zei McCracken. “Ik voelde dat Tokyo, aan de gang, we hebben een jongere, betere ploeg, meer kracht in de diepte. We raken ons doel hier, wat een goede prestatie is bij zulke zware spellen.We hebben acht medailles gewonnen tijdens de laatste twee Olympische Spelen en er waren slechts acht medailles in de voorgaande 30 jaar daarvoor. Dus het gaat goed met ons. We kunnen hierop voortbouwen.

“Hopelijk hebben we in Tokyo meer opvallende boksers die dingen hebben bereikt, meer zaden hebben zoals we hadden toen we met Luke Campbell, Fred Evans, Andrew Selby naar Londen gingen waren zeer ervaren, geharde GB boxers. We hadden dat niet helemaal hier. We hadden Joe Joyce, we hadden Nicola Adams en Savannah Marshall, maar je wilt vier of vijf gevestigde ervaren mannen en vrouwen die succesvol zijn geweest in verschillende toernooien op het wereldtoneel wanneer je naar de Olympische Spelen gaat.

“Dit team hebben zichzelf goed bevonden. Ze hebben hun doelwit geraakt.We zijn teleurgesteld dat Joe het goud niet heeft gekregen, maar al met al was het een fatsoenlijke cyclus. “Er waren mensen in het kamp die meer dan teleurgesteld waren in het vonnis dat ging naar Tony Yoka uit Frankrijk – van hun speciale gast, Anthony Joshua, vrijwel helemaal door de achterkamerstaf. Een senior insider zei: “Geluk had er niets mee te maken.”

Het vermoeden is dat Joyce – die waarschijnlijk professioneel wordt – het slachtoffer was van de twijfelachtige besluitvorming die een veertien dagen van uitstekend boksen. McCracken koos echter zijn woorden zorgvuldig: “Ik dacht dat Joe de eerlijke winnaar was. Ik denk dat de overgrote meerderheid van de mensen denkt dat Joe de duidelijke winnaar was. Het is gewoon heel teleurstellend.Hij verdiende het grondig olympisch kampioen te worden. “McCracken beweerde dat hij geen oordeel kon vellen over de eerlijkheid van sommige andere controversiële beslissingen omdat” mijn focus te allen tijde op het GB-team is gericht “.

< p> Als dat slaat op diplomatieke overbelasting, zijn anderen – met name de verslagen en hard gedaan door het Ierse bantamelijke Michael Conlan – lang en hard tegen de functionarissen woedend.Onder het gewicht van deze dagelijkse kritiek weigerde de Aiba president, Wu Ching-Kuo, zichzelf bloot te stellen aan de controle van een open persconferentie, ondanks verschillende verzoeken, in plaats daarvan een interview aan Associated Press te geven.

Wu behield zijn sterkste reactie voor Conlan, wiens met vloek gevulde exit na verlies tegen Rusland Vladimir Nikitin brede aandacht trok. “Hij liet meteen zijn vinger wijzen naar de scheidsrechter-rechters,” vertelde Wu aan AP. “Het IOC zegt dat dit volstrekt onaanvaardbaar is. Je kunt mensen niet vernederen. Het zijn ambtenaren. Hij plaatste zichzelf in een moeilijke positie, dat kan ik je vertellen. Er zullen veel disciplinaire maatregelen volgen. “

Ongemakkelijk zoals Conlan’s reactie was, het is hoogst onwaarschijnlijk dat Aiba de mogelijkheid heeft hem te censureren.Hij zei na zijn gevecht dat hij niet meer zou boksen in een Aiba-wedstrijd, “zelfs als ze me vijf miljoen dollar aanboden”.

Amateur-boksen vereist meer transparantie en nederigheid. Aiba en Wu zijn de bewakers van de sport, niet de heersers die niet kunnen worden uitgedaagd. Wat vernedering betreft, liet de slechte beoordeling van een handvol eerste rangsfunctionarissen een aantal benadeelde verliezende boksers af die zich afvroegen wat hun competentie was en om de downbeat terminologie van McCracken teleurgesteld te gebruiken.