Het goud van Semenya wordt aangetast door een hormonenrij

Ik vind je artikel over de verbluffende prestaties van de Zuid-Afrikaanse atleet Caster Semenya uit balans (Caster Semenya wint Olympisch goud, maar wordt meer onder de loep genomen, zoals IAAF Presses, Sport, 21 augustus). Het hof van arbitrage voor sport heeft een zorgvuldige bestudering gedaan van al het bewijsmateriaal over topsportvrouwen met natuurlijk hoog testosteron en als gevolg daarvan de hyperandrogenisme-regel opgeschort, geïntroduceerd door IAAF en IOC vóór de Olympische Spelen in Londen. Dit was naar mijn mening de juiste beslissing, aangezien de regel was ingevoerd zonder degelijke wetenschappelijke ondersteuning.

Deze atleten hebben een genetische aandoening waarbij de testosteronreceptor een mutatie heeft, wat betekent dat ze geen enkele profiteer ervan (of van geïnjecteerd testosteron).Dit is een levenslange aandoening die aanwezig is sinds de conceptie en verklaart de reden dat een foetus met XY-chromosomen zich ontwikkelt als een normaal meisje en vervolgens als een vrouw.

De diagnose wordt alleen gesteld als ze hulp zoeken bij gebrek aan perioden of onvruchtbaarheid, tenzij zij topsporters zijn wanneer de aandoening kan worden opgepakt door tijdens een antidoping-test een hoog testosterongehalte te vinden. Caster Semenya is een briljante atleet en dit staat volledig los van haar hoge testosteronniveau. Ze is de Usain Bolt van Zuid-Afrika en verdient het om gerespecteerd te worden door haar medesporters in plaats van belasterd te worden.Ik vind het erg verdrietig wanneer gerespecteerde atleten haar veroordelen zonder te weten waarom de CAS-beslissing eerlijk was. Peter Sonksen Professor Emeritus, St Thomas ‘ziekenhuis en King’s College, Londen De laatste beschrijving van haar als’ briljant getalenteerde ‘vrouw lijkt misleidend omdat ze alleen maar meer getalenteerd is dan haar concurrenten in haar fysieke genetische samenstelling. Ongetwijfeld zullen sommigen van uw lezers zeggen dat dit niet anders is dan de fysieke kloof tussen Usain Bolt en zijn rivalen. Helaas is er een verschil. Je kunt niet meer beweren dat Semenya “een pionier op het gebied van de mensenrechten” is dan haar rivalen, die alleen vragen om een ​​gelijk speelveld, ook al is er nooit een dergelijk sportveld. Harry GalbraithPeel, Isle of Man