Hoe spreek je de taal van het voetbal?

Terwijl ademloze uitzendingen verantwoordelijk zijn voor de meer dubieuze en gehamsterde voetbalclichés, is het gedrukte woord waar het meer verfijnde deel van de voetbaltaal langzaam over een generatie is uitgerijpt. Miljoenen wedstrijdverslagen hebben verschillende manieren moeten vinden om doelen, horror-tackles en nadrukkelijke overwinningen te beschrijven. Maar net als een co-commentator een samenhangende zin haastig moet samenvatten, moeten redacteurs van de krant binnen hun strikte grenzen op hun achterpagina’s werken. Ruimtebeslag heeft het gebruik van bepaalde woorden gepromoot die alomtegenwoordig zijn in tabloid-krantenkoppen in het bijzonder, maar die je nooit hardop zou kunnen zeggen met een recht gezicht (tenzij je een presentator van Sky Sports News bent).

Voetballers houden ervan om in de krantenkoppen te zijn, tenzij het om de verkeerde redenen gaat.In een tijdperk waarin vrijwel alles wat spelers doen, op of naast het veld, kan worden opgeschroeft tot een rode of een kop van het internet, heeft de voetbalmedia een reeks ruimtebesparende trefwoorden ontwikkeld (meestal niet meer dan drie). vijf letters) die verantwoordelijk zijn voor elk incident: Facebook Twitter Pinterest Voetbal Clichés, door Adam Hurrey.

Waar kan je beter beginnen dan met de aas? Ondanks zijn elitaire connotaties is aceness een handig vloeiend concept in de krantenwereld.Premier League jeugdspelers die veroordeeld zijn voor het begaan van overtredingen of League Two spelers die betrapt worden in compromitterende situaties in hotels kwalificeren zich als azen op basis van alleen sensatiezucht, het lijkt jammer genoeg onvoldoende om het woord te gebruiken om degenen die echt bij het toppunt van het spel zijn te beschrijven.

Het meest ondraaglijke wachten om uit je ellende te worden gezet is wanneer een belegerde manager (of baas, voor deze doeleinden) tegenover de bijl staat. In het belang van pedanterie, moet worden benadrukt dat managers nooit uiteindelijk door de bijl worden geraakt, ze zijn eenvoudigweg onderdrukt. Het kan ook worden gebruikt om spelers te beschrijven die van de ploeg worden gedropt – niet alleen worden ze neergehaald, maar ze zijn ook ingevroren.Het is een wrede wereld.

Normaal gezien geassocieerd met voorgestelde overdrachtstransacties, kan bod ook worden weergegeven als een synoniem voor de inspanningen van een team om een ​​doel voor het hele seizoen te bereiken (zoals de landstitel), maar zonder behoorlijk gericht te zijn Bepaling van een gelofte.

Een vitriooluitbarsting van kritiek, met verschillende mogelijke bronnen of doelen – vaak een arme, weerloze scheidsrechter.

Een teleurstellende gebeurtenis, onveranderlijk geassocieerd met blessures.De hamerslag is echter exclusief voor titelbiedingen.

Het tegenovergestelde van een slag.

“Strakke lippen” -managers blijven terughoudend bij het stellen van nieuwe signeersessies – praten over spelers bij andere clubs (zoals praten over scheidsrechters) doen managers hun uiterste best om te zeggen dat ze het niet doen terwijl ze het toch echt doen.

Een soort klap, maar een die alleen een bod beïnvloedt of iemands hoop en zelden terminal (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een hamerslag of een ontsporing).

Ogen kijken is het voyeuristische equivalent van het bijhouden van een speler voor het opschuiven over een bod.

< p> Het vertrek van een bekercompetitie. Als de omstandigheden rampzalig genoeg zijn, kunnen clubs ook uit een beker vallen of zelfs zonder pardon worden gedumpt.Elk van hen kan zijn manager naar de uitgang leiden.

Na een controversieel incident, maar voordat de straf is uitbetaald, zal de beschuldigde speler of club (of binnenkort te worden geschoolde manager) worden in het vagevuur gehouden om simpelweg hun lot onder ogen te zien.

Overwinnende managers voelen zich gedwongen om een ​​collectieve of individuele uitvoering of de vocale steun van de (ongetwijfeld prachtige) fans te begroeten.

Het boek dat patstellingen tegenspreekt, houdt meestal een gefrustreerde kant in. Voldoende vaag voor gebruik met elke vorm van gelijkspel, ongeacht wie als eerste scoort of als het een 0-0 patstelling was.

Na geconfronteerd te zijn met een FA-sonde en de volgende rap te nemen, kan de miscreant dan geraakt worden met een boete (of, inderdaad, geslagen met een verbod).Ook gebruikt als steno voor indrukwekkende goalscoring-prestaties (‘Ronaldo hits four in Real rout’) of capitulaties van specifieke grootte (‘Droylsden hit for six’).

De traditioneel stiekeme opening van een bende mind-games, die kan escaleren tot een oorlog van woorden.

Door zijn beperkte status ten volle te benutten, is vreugde het favoriete wapen om het geluk van een manager / speler te beschrijven.

Het verwachte voorlopige onderzoek van de FA (of, in extremere gevallen, de politie) die onveranderlijk te maken krijgen voordat ze worden gelanceerd.

De handeling van managers die terugkeren naar recente voormalige werkgevers om hun favoriete spelers te selecteren, idealiter in één enkele behandelen.Stelt een zeker cynisme voor van de biedingsclub, en een niveau van hulpeloosheid van de kant van de verkoper.

Een verkleinwoord, dit verkleinwoord is veel pakkender dan ‘disciplinaire procedures’. Een FA-sonde leidt onvermijdelijk tot een FA-rap, twee headline-vriendelijke termen die niet anders kunnen dan beelden oproepen die nogal verschillen van de bedoelde betekenis. Dergelijke disciplinaire procedures proberen de afsluiting van een lopende rij van een soort te brengen, of het nu om een ​​woordoorlog gaat of om een ​​volwaardige, ik-liever-in-het-gezicht spuugspuugde.Zelfs de meest serieuze kwesties zoals race rijen worden effectief gebagatelliseerd ten behoeve van alliteratie.

Het rubber stempelen van een transfer deal (al dan niet lang) of de relatief ongestoorde progressie van een club naar de volgende ronde van een bekercompetitie.

Vergelijkbaar met iets zien, maar zonder de dreiging van dreiging, hebben clubs de neiging om te worden gezet voor bekerwedstrijden, terwijl spelers geduldig op zoek gaan naar een zet elders.

Het equivalent van belegerd voor clubs die hebben gecapituleerd en zwaar zijn verslagen.

Laat of onverwacht winnende doelen hebben de neiging te verdoven, vooral als Goliath ooit een moeilijke reis tegemoet ziet om David in de FA Cup te ontmoeten.

Een snel voltooide zet, onaangetast door langdurig gekibbel of administratieve rompslomp.

Net als bij een raid, als het iets minder spannend en soepeler is voltooid, verwijst het opnieuw naar een grotere club die een speler van een kleinere club.Dit kunnen vaak bulkaankopen zijn, netjes omschreven als dubbele of drievoudige schreden.

Niemand in het voetbal belooft iets te doen, ze beloven altijd – het tot zwijgen brengen van de boo-boys is een veel voorkomende gelofte, evenals het terugbetalen door een speler van het vertrouwen van een manager.

Emphatische scorelines lenen zich ook voor pakkende koppen met vage bekende zinnen van onduidelijke oorsprong.Het plezier begint rond de markering van vier doelen, met een handige analogie van het hotelbeeld:

Vier doelen = VIER-STER Vijf doelen = FIVE-STARSix doelen = VREUGDE VAN ZES / HIT VOOR ZES / ZES VAN THE BESTSeven goals = SEVENTH HEAVEN / SEVEN-UPEight goals = (geen cliché toegewezen, hoewel GR-8 een pittige, onhandige poging doet om zich in de afgelopen seizoenen te vestigen) Negen doelen = CLOUD NINE

Natuurlijk , we willen allemaal weten wie de protagonisten zijn in de nieuwste voetbal pantomime, zo wanhopige rode top schrijvers kunnen worden gezien om hun toevlucht te nemen tot pijnlijke, raadselachtige afkortingen zoals MOU, WENG of de gepauzeerd om-binnen-een-inch- of-its-life ROO. Je hoeft niet al te hard te kijken in de kranten van morgen om deze codewoorden met drie of vier letters te vinden en hoe belachelijker ze ook zullen worden zodra je ze hebt ontdekt.Tenzij het disciplinaire panel van de FA echt zieke rhymes spuwt uit een rondlopende ruimtemodule.

Elders draagt ​​de verrassend subtiele relatie tussen voetbal en grammatica merkwaardige vruchten. Terwijl de dierenwereld een ontelbare hoeveelheid van zelfstandige naamwoorden heeft, variërend van het wonderbaarlijke alliteratieve tot het onbetamelijke duistere, is het misschien niet verwonderlijk om te horen dat voetbal er nogal wat van heeft. Om redenen van sensatiezucht, luiheid, onnauwkeurigheid of simpelweg diversiteit, heeft voetbalverslaggeving geëist dat een selectie van collectieve zelfstandige naamwoorden beschikbaar moet worden gemaakt, waar nodig.De lijst heeft betrekking op alle aspecten van het spel en laat er geen twijfel over bestaan ​​(ondanks het gebrek aan koude, harde cijfers) hoe men de onderwerpen in kwestie zou moeten platteren:

Het enige domein van grotendeels betekenisloze internationale vriendschappelijke wedstrijden, waar de tweede helft wordt gefragmenteerd door het experiment van beide coaches terwijl ze hun eerste-en-kloppende wonderen willen debuteren. Zulke games hebben de neiging om uit te wijken totdat iemand uiteindelijk, onvermijdelijk, vraagt: “Wat hebben we geleerd?”

Gastheren zijn over het algemeen tamelijk ongewenste verzamelingen gemiste kansen of afwezigen van het eerste team.

>

Kansen kunnen in strings arriveren, net als de keepers van een keeper of de indrukwekkende prestaties van een speler.Afwijkend van het grammaticale thema, zullen teams ook proberen om enkele overwinningen samen te binden of, op zijn minst, twee of drie passen.

Een paar doelen voor een speler in één spel, hoewel het woord eenvoudig is brace alleen is nu voldoende, omdat niets anders voetbalgerelateerd in die vorm arriveert. Braces kunnen snelvuur in de natuur zijn, maar laat de doelpuntenmaker kwetsbaar om te worden vervangen voordat hij zijn hattrick kan voltooien.

Card-happy scheidsrechters kunnen soms een kaal eerste half uur eindigen door een vlaag los te laten van gele kaarten snel achter elkaar.Ze zullen proberen om deze plotselinge uitbarsting van disciplinair gedrag te rechtvaardigen door verschillende gebieden van het veld te wijzen op verbijsterde plegers van aanhoudende vervuiling.

Een meer flamboyante overdrijving, gebruikt om de spits die deze kansen gemist heeft te bespotten, sommige van die misschien vergulde randen hebben. Dit is een van de onnauwkeuriger maateenheden in het voetbal, omdat er geen officiële bevestiging van het volume van een gemiddelde hoed lijkt te zijn. Het is echter verwarrend dat, terwijl de vuurgevechten huurmoordenaar een hoed kan vullen met verspilde kansen, hij ook met succes een hatelijk kan scoren.Of, inderdaad, zijn laarzen vullen.

Vergelijkbaar met een reeks overwinningen, maar heeft de neiging om soepeler en minder wanhopig in elkaar gezet te worden en daarom meer geschikt voor een mars naar de titel in plaats van een grote ontsnapping van degradatie.

Meestal te vinden bij grote toernooien of op duur gemonteerde vervangingsbanken, maar kan ook terechtkomen op de jeugdige lopende band van een club. De elite clubs hebben echter vaak een sterrenstelsel.

Over het algemeen bevindt zich ergens in het midden van een almachtige strafschopgebied, een massa lichamen kan de reden zijn voor een statige doelman die onooglijk is als een staking van alle 30 meter vliegt door een bos van benen en in het net.Elders op het veld coördineren hoog-dringende teams hun aanzienlijke inspanningen om een ​​zwerm van [voeg hier kleuren] shirts te vormen om kostbaar bezit terug te winnen.

Om de opties die een manager tot zijn beschikking heeft verder te benadrukken, internationale caps en transfersommen van zijn vervangers worden vrolijk opgeschreven om zijn gêne van rijkdommen te illustreren, vaak (nogal treffend) terwijl ze worden vernederd door een partij die zich verzamelde voor de prijs van een huis met vier slaapkamers.

< p> Een doelmooi kan voorkomen in een specifieke competitie, met name een weekend competitie in een divisie.We zullen opgewonden vertellen hoeveel doelen er zijn ingevlogen tijdens de 10 of zo wedstrijden, waardoor we zelf de wiskunde hebben gedaan om te beslissen of dat echt indrukwekkend is of niet.

De behulpzame voetbalmedia verzamelen deze plichtsbewust tot schande ongelukkige individuele spelers op een later tijdstip. Als alternatief kunnen ongelukkige spelers hun catalogus met verwondingen doorbladeren nadat ze gedwongen zijn om hun laarzen op te hangen. Niet alleen teleurstellingen zijn echter figuurlijk gedocumenteerd – scorers met geweldige doelen hebben altijd een plakboek om ze binnen te houden.

Een meer gerichte en specifieke uitloper van de foutencatalogus, een reeks spraakmakende gaffes wordt gemakkelijker toegeschreven aan keepers. De reeks spraakmakende gaffes wordt zo omdat Sky Sports News er op staat dat eindeloos beeldmateriaal van de inhoud wordt doorlopen.