Rod Laver, meester van het Australische tennis, leidt sportieve honourslijst

Dat zijn de prestaties van de beste mannelijke tennisspeler van Australië die zegt dat als er een verrassing is dat Rod Laver wordt aangesteld als compagnon (AC) van de Orde van Australië, het is dat hij de eer nog niet heeft gekregen.

< p> Maakte een lid van het Britse rijk in 1970 – een jaar nadat hij alle vier grand slam-toernooien in hetzelfde kalenderjaar voor de tweede keer won – Laver, 77, was een van slechts 10 ontvangers van de hoogste eer, erkend voor zijn “Uitstekende service om te tennissen als speler, vertegenwoordiger en mentor, op nationaal en internationaal niveau, en als een voorbeeld voor jonge sporters”

Geboren in Rockhampton, Queensland, de linkshandige Laver , bijgenaamd “Rocket”, won 11 grand slam singles titels – en droeg bij aan zes dubbeltitels, drie mixed doubles-titels en vijf Davis Cup-titels – ondanks dat ze verbannen werden van amateurtennis, inclusief grand slam-evenementen, tussen 1963 en 1968 voor het professionaliseren.Toen professionaliteit in 1968 werd omarmd, voegde Laver vijf grand slam singles-titels toe aan de zes die hij vóór 1963 won.

Zoals Laver zei in 2013, toen hij werd genoemd als een wereldwijde ambassadeur van de Australian Open, “had ik een lange carrière, had een kans om een ​​heleboel mensen te ontmoeten, had goede successen…Ik vond het geweldig om deel uit te maken van de tenniswereld…Het enige wat ik denk dat ik nog trotser ben, is het feit dat mijn tegenstanders mijn beste zijn geworden vrienden. “

Andere sportfiguren werden erkend in de eer van Australia Day. Tennisspeler Lleyton Hewitt, wiens 18-jarige professionele loopbaan slechts enkele dagen geleden eindigde bij de Australian Open, ruiter-beheerder en drievoudig Olympisch Barry Roycroft en voetbalfederatie Australië-topman David Gallop, werden allen benoemd tot lid van de Orde van Australië (AM) .De commentator van paardenrennen Greg Miles, basketbalbeheerder en viervoudig Olympiër Andrew Vlahov en rugbycompetitiebeheerder John Chalk kregen de medailles van de Orde van Australië.

Hoewel hij mogelijk een moeilijk vorig jaar heeft doorstaan ​​- wat met de speler betwistingen, fan boycots en Perth Glory’s salaris cap schandaal – Gallop werd erkend voor zijn “belangrijke dienst aan sport administratie via uitvoerende rollen met voetbal en rugby league organisaties, en voor de gemeenschap”.Hij begon zijn bestuurlijke carrière in de sport als manager juridische zaken van de Super League in 1995 voordat hij plaatsvervangend voorzitter werd van de Australian Sports Commission en chief executive van de National Rugby League.

Naast de bekende sportfiguren, erkent de Australia Day-eer ook degenen die achter de schermen werken, vaak zonder aanzienlijke beloningen of toejuichingen, en zijn het levensbloed van sportieve organisaties in de rest van het land.

p>

Ralph Devlin QC werd lid van de Orde van Australië, voornamelijk vanwege zijn diensten om levensreddend te surfen.Als redder in nood met Maroochydore Surf Life Club sinds 1971, werd Devlin de president van de club, president van Surf Life Saving Queensland en vice-president van Surf Life Saving Australia.

Wijlen Kenneth Russell Clifford, ook lid van de Orde van Australië, was voorzitter van zowel de Newcastle Basketball Association als de Newcastle District Cricket Association en was betrokken bij het opzetten en leiden van het jaarlijkse Academy Festival of Sport tussen 1991 en 2014.

Een andere AM was Kelwin Pell, 88, die niet op Google te vinden is, maar deel uitmaakt van de structuur van de Bendigo sportcommunity.

Een grensscheidsrechter in de Bendigo Football League gedurende 25 jaar tussen 1947 en 1972, Pell – een fitter en turner die aan de spoorwegen werkte “en de stoommachinefase doorliep” – was het oprichtende lid en secretaris van de Bendigo East Tennis Club, secretaris van de Bendigo Tennis Association tussen 1952 en 1976, oprichter en beheerder van Bendigo Country Tennis Week voor 25 jaar, en een stichtend lid (in 1974) en oud-uitvoerend lid van de Bendigo Athletics Club – waar hij ook coachte.

“Ik denk dat het kwam omdat ik echt int. Was “Pell vertelde Guardian Australië over waarom hij zoveel jaren aan amateursport heeft bijgedragen”, en het was goed om jonge mensen een kans te geven zich te ontwikkelen en deel uit te maken van een gemeenschap. “

En hoeveel heeft hij verdiend van de tientallen jaren die hij in Bendigo aan sport heeft besteed?

“Niets qua geld, het waren in die tijd erebanen”, zei hij. “Maar ik kreeg veel voldoening.”