Simone Biles wint kluis Olympisch goud na Hong Un-jong gokvuur

De aanwezigheid van Biles dwingt haar tegenstanders om gevaarlijke en gevaarlijke dingen te proberen in de hoop dat ze haar op een of andere manier zal verslaan. In plaats daarvan falen ze en eindigen ze haar meer goud. Ze hoeft het amper te proberen. Zondag, in de eerste van haar individuele wedstrijden – de kluis – kroop ze in het hoofd van de Hong Un-jong uit Noord-Korea, die haar grootste rivaal is op het apparaat.

Hong is een van de meest gevreesde gymnasten in de kluis. Naar verluidt bestaat video uit haar die ooit een drievoudig draaiende yurchenko voltooide, die zo uitdagend en gevaarlijk is dat maar weinigen het hebben durven uitproberen.

Biles zelf kan geen drievoudig draaiende yurchenko doen, die het “gek” noemen en genoegen nemen met een dubbele draai. Maar gezien Biles ‘opperste dominantie hier, terwijl ze voor een record vijfde gouden medaille gaat, had Hong geen keus.Als ze Biles zou gaan verslaan, zou ze de drievoudig draaiende yurchenko moeten doen. Zoals het lot het wilde, was Hong de eerste concurrent. Haar eerste poging, zonder de drievoudige yurchenko, bezorgde haar een 15.400. Een uitstekende score, maar niet goed genoeg om te verslaan wat Biles zou ophangen. Dit betekende dat ze geen andere keus had dan de “gekke” versie uit te proberen.

Het werkte niet. Hong voltooide de spins die als een duikkorpedo naar beneden verdraaiden, maar toen ze op de mat sloeg, viel ze en landde op haar rug. Ze pakte zichzelf langzaam op en strompelde naar het stoelgedeelte, waar ze nukkig op de grond zat en tape van haar benen af ​​pakte. Toen haar score, 14.900, op het scorebord flitste, liet ze haar hoofd vallen.De kluiswedstrijd was in wezen voorbij.

Dit liet de rest van de concurrenten achter om hun routines uit te voeren in een hopeloos streven naar Biles ‘glans. Toen ze klaar waren, liep Biles – die als laatste zou gaan – naar haar toe en spijkerde haar eerste kluis met een 15.900.

Ze negeerde het gebrul van de menigte die nog steeds verblind was door haar eerste kluis en zei dat ze zich moest concentreren op haar tweede, die een beweging vereiste die ze nog steeds probeert vast te houden.

“Alle meisjes op de vloer zijn hier perfectionisten,” zei Biles ‘coach, Aimee Boorman.

Bij haar volgende poging scoorde Biles een 16.033. Ze glimlachte, klapte en liep toen weg. Een goud winnen leek nog nooit zo eenvoudig. Ze stond met de andere gymnasten in het bankgedeelte, zonder drama in het moment. Wat er ook op het scherm flitste, zou een gouden medaillummer worden.Ze registreerde amper opwinding bij de 15.966 die verscheen. “Ik was gelukkig, maar ik wist het al voordat de score omhoog kwam die ik had gewonnen,” zei ze.

Later stond ze in een gang onder de Olympische Arena-tribune van Rio en bewonderde bewonderend naar de gouden medaille dat bungelde om haar nek. Het was veel zwaarder dan ze had verwacht en misschien nog breekbaarder.

Een paar dagen geleden poseerden zij en teamgenoot Aly Raisman voor een televisie-interview met hun meerdere medailles om hun nek. Ze merkten dat toen de medailles samenklopten, de verf op beide begon te krabben. “Dus dat gaan we niet meer doen,” zei ze.

In veel opzichten vertegenwoordigde de kluis Biles ‘grootste hindernis op weg naar vijf gouden medailles.Het is een van haar beste evenementen, maar het is ook degene die de minste manoeuvres vereist, wat betekent dat een specialist zoals Hong haar zou kunnen verslaan. Toen Hong eenmaal op de grond tuimelde bij haar tweede poging, was er geen angst dat Biles het goud zou verliezen.

Rusland’s Maria Paseka eindigde als tweede met een score van 15.253 en de Zweden Giulia Steingruber pakte het brons met 15.216. Hong eindigde als zesde.

Volgende voor Biles in haar zoektocht naar de Olympische Spelen. Gouden perfectie is de evenwichtsbalk die op woensdag wordt gehouden en de vloeroefening.

Dan komt er een een explosie van aandacht terug in de Verenigde Staten, waar Biles ongetwijfeld een grotere ster zal zijn dan voordat ze naar Rio vertrok.De gedachte aan wat er in het verschiet ligt leek Boorman te amuseren, die lachte toen het onderwerp opkwam.

“Ik denk niet dat ze de explosie begrijpt,” zei Boorman. “Ze zitten allemaal in hun kleine olympische bubbel.”

Binnenkort zal die zeepbel knallen. Op een gegeven moment gaat Biles beseffen hoe groot ze is geworden. Ze heeft een opmerkelijk vermogen gehad om haar concurrenten te doen verschrompelen van angst. Zelfs als ze alleen maar op een stoel zit. Simone Biles doet ons nadenken over het ideaal van perfectie in de sport Anne McElvoy Lees meer