Unibet werd benoemd tot Lions-coach voor een rondreis door Nieuw-Zeeland

De Lions hadden Gatland als hun coach moeten aankondigen in juli na het einde van de zomertours door de vier thuisvakbonden. De Ierse Joe Schmidt en de Engelse Eddie Jones hadden zich van de hand gewezen, maar toen Schotland’s Vern Cotter een late rente verklaarde, werd de afspraak teruggezet. Cotter, een Nieuw-Zeelander als Gatland, is het laatste jaar van zijn driejarige periode bij Schotland binnengekomen, waar de aankondiging volgende maand zal Unibet plaatsvinden op het kantoor in Edinburgh van de hoofdsponsor van de Lions, Standard Life.De locatie is meestal geen idee: Gatland werd onthuld als de hoofdcoach voor de Australië-tournee in Londen in september 2012.

De kwestie van het sabbatical, dat Gatland voor de tournee van Australië had genomen, hoewel hij werd gegeven toestemming om betrokken te zijn bij de voorbereiding op de wedstrijd van Wales tegen Nieuw-Zeeland in november 2012, was een reden waarom de Rugby Football Union niet wilde dat de naam van Jones naar voren werd gebracht. De Australiër woont al negen maanden in Engeland en transformeert ze van voetbalwedstrijden voor de World Cup naar Six Nations-kampioenen en 3-0-overwinnaars in Australië, en zegt dat zijn werk net is begonnen.Schmidt zit in het laatste jaar van zijn contract dat, in tegenstelling tot Gatland’s met Wales, geen clausule Unibet bevat die hem in staat stelt om een ​​sabbatical te nemen in een Lionsjaar.

Een probleem voor de Lions-commissie is dat terwijl Ierland won de grand slam in 2009 en Wales hebben de Six Nations-titel in 2013 veiliggesteld na de slag het jaar daarvoor veilig gesteld te hebben, Engeland is nu het leidende land in Europa, op internationaal en clubniveau. Er kan veel veranderen tijdens een seizoen, zoals Jones heeft laten zien, maar zijn partij staat tweede op de wereldranglijst met Wales vijfde, één plaats boven Ierland.

De Lions-squadrars van 2009 en 2013 hadden in totaal 28 spelers van Wales, 23 uit Ierland en 18 uit Engeland. Schotland leverde er vijf en als dat lage aantal volgend jaar zou worden herhaald, zou het Cotter het voordeel van relatieve neutraliteit opleveren.Wales en Ierland leverden 13 van de startploeg in de beslissende Test tegen de Wallabies en 11 in de openingsmatch van de reeks tegen Zuid-Afrika vier jaar eerder.

Dylan Hartley is als rivaal naar Sam Warburton opgedoken voor de aanvoerders, maar met de Leeuwen die zo weinig tijd hebben om zich voor te bereiden en met zes wedstrijden voor de eerste Test in Auckland, zou een element van bekendheid een voordeel zijn.

Als Jones niet betrokken is bij de tour, en het is onwaarschijnlijk dat hij een assistent zou willen zijn, een van zijn coaches, zoals Steve Borthwick, zou een Unibet live aanwinst zijn. De voormalige Engelse coach Andy Farrell, die nu bij Ierland is, was betrokken in 2013 en werd geprezen voor zijn werk in het officiële reisverslag.

De hoofdcoach kiest zijn assistenten voor de zwaarste tour van allemaal.Twee van de drie tests worden gespeeld in Eden Park in Auckland, waar de All Blacks niet verloren zijn gegaan in het professionele tijdperk. De laatste keer dat een thuisvakbond succes oogstte tegen Nieuw-Zeeland was in 2012 toen Engeland won in Twickenham.

De Lions hebben in 1971 een serie gewonnen in Nieuw-Zeeland, terwijl de vier thuisbonden de All Blacks hebben verslagen er twee keer, Engeland in 1973 en 2003. De gastheren hebben 11 van de laatste 12 tests tegen de toeristen gewonnen en Gatland’s Wales zijn daar in juni witgekalkt, hoewel ze in de eerste test halverwege de wedstrijd leidden en op het midden stonden in de tweede.

De Keltische landen zijn gewaarschuwd dat ze op clubniveau achterlopen op Engeland en Frankrijk.Mark Dodson, de chief executive van de Scottish Rugby Union, vertelde de BBC aan de vooravond van de lancering van de Guinness Pro 12-campagne: “De waarheid is dat de Fransen en de Engelsen een mars hebben gestolen en we begrijpen dat we moeten kijken bij onszelf.

“Als we niets doen met de Pro12, vind ik het een somber vooruitzicht. We vinden het erg moeilijk om vast te houden aan onze topspelers. Zelfs de mensen die niet weggaan, eisen meer. Tenzij we iets anders doen, zullen we het moeilijk hebben. “