Waarom de finale van Euro 2016 werd overspoeld door motten

Zodra foto’s werden uitgezonden van tientallen motten die rond het stadion wapperden tijdens het opwarmen, fladderden de mottenmuren uit.Het werd een meme-zwerm voor veel Britse critici van de Portugese kapitein, nadat Ronaldo gewond raakte aan de grasmat in het Stade de France, en een mot neigde naar zijn gebogen wenkbrauw.

Tientallen “Ronaldo’s Moth “Twitter-accounts zijn binnen enkele seconden gemaakt. “De duikklok en de vlinder” grapte een kwaker. “Zet gewoon £ 20 op # Ronon slikken een mot, stikken en rollen rond op de vloer gedurende 20 minuten,” zei een ander.

Ronaldo’s mot was een van de duizenden Silver Y motten, een migrerende soort die beweegt noordwaarts door Europa elke zomer op zoek naar nieuwe broedplaatsen, terugkerend naar het zuiden in het najaar.Ken Early (@kenearlys) bij stade de france, die om een ​​of andere reden wemelt van deze motten.alle bureaus bedekt met hun rare mottenroet pic.twitter.com/ENzU5GJ9WNJuly 10, 2016

“Het is een obligate migrantsoort – een echte trekvissoort,” zegt Richard Fox van Butterfly Conservation. “Individuen moeten migreren en de juiste winden kiezen om op verschillende hoogten te vliegen om de efficiëntie van hun migratie te maximaliseren. Er gebeuren heel slimme dingen. “

Op een warme zomeravond gedragen de lichten van het stadion zich als een enorme mottenval, en trekken een migrerend front van duizenden van deze motten naar beneden.

Foto’s tonen de motten die oprijzen uit de grasmat in wolken wanneer de scheidsrechter, Mark Clattenberg, en functionarissen voor het eerst op het veld stapten.De motten waren vóór de voetballers in het stadion aangekomen – bijna zeker getrokken op de vorige nacht, toen de schijnwerpers naar verluidt achterbleven.

“Wanneer je al die grote zoogdieren hebt die op het gras rondlopen, de motten vlogen vrij verstandig omhoog en weg, “zei Fox.

Met de wind waait uit het zuiden en zuidwesten in de afgelopen paar dagen, Fox zei dat de voetballende Silver Ys zou kunnen eindigen in Groot-Brittannië. Na een ellendige natte zomer, zal hun aanwezigheid op zijn minst mensen iets te zien geven in de Big Butterfly Count, het grootste insectenregistratiesysteem ter wereld, dat vrijdag door Butterfly Conservation wordt gelanceerd.

Ronaldo’s mottenangst gevolgd door een gebroken hartzeer in vreugde toen Portugal het toernooi won.Gezien het feit dat de zwerm Silver Ys een gelukkig voorteken bleek te zijn, zou Ronaldo’s kroon misschien wel hun kampioen kunnen worden: wat dacht je van erevoorzitter van Butterfly Conservation?